Cultuurpodium Hengelo Leest begint aan nieuwe seizoen met Yolande Willink, Lowie Gilissen en Fred Menko
Cultuurpodium Hengelo Leest begint aan nieuwe seizoen met Yolande Willink, Lowie Gilissen en Fred Menko
Kunst en cultuur
Cultuurpodium Hengelo Leest begint aan nieuwe seizoen met Yolande Willink, Lowie Gilissen en Fred Menko
Mooie mix

Het Cultuurpodium van de Stichting Hengelo Leest begint zondag 24 september aan het nieuwe seizoen. Het programma van de eerste editie van het seizoen 2023-2024 is traditiegetrouw een mix van muziek, boeken en beeldende kunst. Te gast zijn de dichter Lowie Gilissen, kunstenaar Yolande Willink, schrijver Fred Menko en het duo 60s Dylan & more. Theatermaker/dichter Regine Hilhorst zal het programma voortaan presenteren. Ze neemt deze taak over van Hanneke Mentink die na een lange staat van dienst gestopt is gastvrouw van het Cultuurpodium. 

Hengelo
t/m 24 sep
15:00

Kunstenares Yolande Willink verzamelde 1400 absurde profielfoto’s van mannen op tinder en exposeerde er onlangs mee in Hengelo. Van fotogeshopte piemels tot pistolen en racistische boodschappen. “De ene foto is nog gekker dan de andere”, zei Willink onlangs in een interview. Ze zal er een aantal tonen met de nodige uitleg erbij. 

Oud-Enschedeër Fred Menko schreef het boek ‘Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie’. Zijn grootvader Adolf Menko was de twaalfde uit een gezin van veertien kinderen. Het gezin kwam uit Delden. Na de oorlog was Adolf de enige overlevende van zijn broers en zusters. Zijn zoon Sieg was om het leven gebracht in Mauthausen. Een aantal familieleden konden door onder te duiken worden gered. Fred Menko vertelt over zijn boek en gaat met de toehoorders in gesprek.

Dichter Lowie Gilissen presenteerde onlangs aan de vooravond van zijn 75ste verjaardag zijn eerste bundel met ironische maar ook serieuze poëzie. Het boek kreeg de naam Aanzoek tot zwerfkei. Gilissen vertelt over zijn beweegredenen om zijn gedichten te bundelen, over zijn dichterschap en zal een aantal gedichten voordragen.

In de beginjaren 60 van de vorige eeuw maakte Bob Dylan furore met zijn topical songs, songs over wat er in de maatschappij speelt. Hij gaf deze muziekvorm bekendheid bij een groter publiek. Artiesten volgden steeds vaker zijn voorbeeld. Frans Assink en Bart Eugelink (foto) spelen onder de naam 60s Dylan & more deze songs en leggen uit wat een song zo bijzonder maakt. Meeslepende luisterliedjes in de sfeer van de akoestische beginperiode van Bob Dylan. Frans zingt, speelt gitaar en mondharmonica, Bart speelt onder andere gitaar, klarinet en low whistle.

Cultuurpodium Hengelo wordt van september t/m april maandelijks georganiseerd door Stichting Hengelo Leest en Schouwburg Hengelo. Het programma vindt deze keer plaats in The Green Room, het café van de schouwburg en duurt van 15 tot 17 uur. Toegang is gratis; bezoekers dienen wel te reserveren via de website van de Schouwburg. 

wanneer?

24 september 15:00

waar?

prijs

Gratis toegang, wel reserveren