Nacht van de Nacht Enschede
Nacht van de Nacht Enschede
Evenement
Nacht van de Nacht Enschede
Beleef de duisternis

Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober worden lichten gedoofd. In het donker worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bezoekers ontdekken hoe mooi de nacht is zonder overbodige verlichting. Het doel? Nederland duurzamer maken, energieverspilling en lichthinder voorkomen. 

Enschede
t/m 28 okt
18:30

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Dit jaar op zaterdag 28 oktober is de negentiende editie. Honderden gemeenten door heel Nederland doven lichten van gebouwen en reclameborden. Met als doel lichthinder en energieverspilling te voorkomen. Door overbodige verlichting wordt het ritme van mensen en dieren verstoord. Bezoekers van de Nacht van de Nacht laten het donker donker en ontdekken tijdens activiteiten hoe mooi de duistere nacht kan zijn. In Enschede zijn drie activiteiten te bezoeken:

Muziekconcert Vetera et Nova

Vetera et Nova, letterlijk vertaald 'het oude en het nieuwe', is een compositie voor carillon, viool en elektronica. Het muziekstuk is geschreven voor vijf musici, duurt ongeveer veertig minuten en wordt gespeeld in het donker.

Het richt zich op de tegenstelling tussen de beiaard - een erg oud instrument - en moderne elektronische instrumenten: modulaire synthesizers, computersoftware en tapemachines. Luisteraars worden langs een muzikale verhaallijn geleid van verleden naar heden en naar een mogelijke dystopische toekomst.

Stadsbeiaardier van Enschede en ArtEZ-docent Esther Schopman bespeeld de CampusBeiaard tijdens het muziekstuk. Het concert vindt plaats op de campus van de Universiteit van Twente.

Avondwandeling 'Stil & Donker'

Het landgoed Hof Espelo in Enschede laat bezoekers duisternis ervaren. Gidsen van het landgoed nemen wandelaars mee door het donkere bos. Zintuigen worden geprikkeld: nachtzicht wordt getest, de geuren van het bos komen sterk binnen en voeten leren hun weg vinden in het donker. Doordat er weinig gepraat wordt, kunnen de wandelaars opgaan in de natuur.

De stille wandeltocht is ongeveer vijf kilometer en duurt anderhalf à twee uur. Er zijn beperkte plekken beschikbaar. Aanmelden kan via deze link.

Kinderactiviteit Hof Espelo

Voordat de langere avondwandeling van start gaat is er een activiteit voor de kinderen. Kinderen vanaf 6 jaar gaan samen met hun (groot)ouders op pad in het donkere bos van landgoed Hof Espelo. Onderweg doen zij allerlei leuke en spannende opdrachten. De korte doe-wandeling staat deels in het thema van sprookjes. Na afloop ontvangen deelnemers een kop warme chocolademelk.

Aanmelden voor een starttijd tussen 18.30 en 20.30 uur kan via deze link.

wanneer?

Vetera et Nova compositie: 19.00 - 20.00 uur

Avondwandeling 'Stil & Donker' Hof Espelo: 20.00 - 22.00 uur

Kinderactiviteit Hof Espelo: 18.30 - 20.30 uur

prijs

Vetera et Nova compositie: gratis Avondwandeling 'Stil & Donker' Hof Espelo: €3 of €5 per persoon Kinderactiviteit Hof Espelo: €3 per persoon