Sunte Mart’n feest Wierden
Sunte Mart’n feest Wierden
Evenement
Sunte Mart’n feest Wierden
De 159e editie

Sunte Mart’n: een feest der herkenning met knipoog naar het verleden  Beleef dit jaar de 159e editie van Sunte Mart'n in Wierden, een evenement met een knipoog naar het verleden en een sprankelende blik op de toekomst! Van vrijdag 3 november tot en met maandag 6 november is het bruisende centrum van Wierden decor voor vele festiviteiten. De Sunte Mart’n jaarmarkt vormt de afsluiting. Jong en oud kan vier dagen lang genieten van muziek, lekkernijen, activiteiten, markten, veel gezelligheid en attracties zoals het nostalgische reuzenrad.

Wierden
t/m 06 nov
14:30

Gezellige middag ‘veur oale leu’ 

Sunte Mart'n, een eeuwenoude traditie, blijft elk jaar vernieuwend en verfrissend. De ouderenmiddag (70+) op vrijdagmiddag vormt de opening van een feestelijk weekend. Een goed verzorgde, gezellige middag ‘veur oale leu’ met optredens van De Zingende Badmutsen en De Jennechies. De entree bedraagt € 7,50 en vindt plaats in het Ontmoetingscentrum. De aanvang is om 14.30 uur en duurt tot 17.00 uur. 

Reuzenrad op de Bongerd 

Het nostalgische reuzenrad is terug. Op vrijdag, zaterdag en maandag kunnen liefhebbers genieten van een panoramisch uitzicht over de dorpskern.  

Wierden in het licht 

Op vrijdagavond licht het centrum van Wierden op tijdens de lampionnenoptocht. De optocht gaat door het centrum van Wierden en bij verschillende winkeliers krijgen de kinderen lekkere versnaperingen . Voor de mooiste zelfgemaakte lampion zijn er mooie prijzen te winnen. Het eindpunt is het pleintje bij De Oale Marckt. De start van de optocht is om 18.30 uur. Kinderen met een zelfgemaakte lampion maken kans op een mooie prijs. 

Jennechieskoppel van 2023 

Wie wordt het Jennechieskoppel van 2023? Na afloop van de lampionnenoptocht begint de Jennechiesmarkt. Nadat de deelnemers warme chocolademelk hebben gehad krijgt iedereen een lootje in de eigen leeftijdscategorie, jongens en meisjes apart en dan zaak om elkaar op te zoeken. Wie het eerst elkaar vindt, is het Jennechieskoppel en krijgt een mooie prijs aangeboden. 

Rock ‘N Roll uit het Oosten 

De feestavond in de “Station KPN” feesttent begint om 20.00 uur. De Drentse zanger Bouke en de boerenrockband Half um Half komen naar Wierden om de sfeer te verhogen. Bouke moet worden ingeschaald bij de beste vocalisten van ons land. Tijdens het televisieprogramma The Tritube, te zien op SBS6, blaast hij iedereen omver en brengt hij letterlijk iedereen kippenvel met zijn ongekende Elvis geluid. Half um Half speelt onvervalste Rock ‘N Roll uit het Oosten. 

Prinsen & Prinsessen speurtocht 

Op zaterdag vormt de winkelkern in Wierden het decor voor een Prinsen & Prinsessen speurtocht. Deelnemers maken kans om mooie prijzen te winnen. De speurtocht bestaat uit opdrachten en een zoektocht naar prinsen & prinsessen en letters in etalages van verschillende winkels. Een deelnameformulier is te verkrijgen in de Stunte Mart’n winkel. 

Lekkernijen uit eigen streek 

Liefhebbers van streekproducten kunnen hun hart ophalen tijdens de streekmarkt op zaterdagmiddag. Naast de smaakvolle producten uit eigen streek of zelfgemaakte artikelen zijn er ook optredens van Folkloristische Boerendansers uit Hellendoorn en De Jennechies. Daarnaast is Ada Vreman aanwezig. Ze neemt bezoekers mee naar 100 jaar geleden en vertelt over de geschiedenis van het eten hier in Twente en laat liefhebbers de lekkernijen van toen proeven. Voor de jonge generatie is er op zaterdagmiddag een KPN Kindermiddag met schmink mogelijkheid, springkussens, een zandkunstenaar en een afsluitende kinderdisco. Dj’s van KPN zorgen op zaterdagavond voor de muzikale omlijsting tijdens de feestavond in de “Station KPN” feesttent. 

Sauerkraut Sonntag 

Op zondag mogen de dirndljurken en lederhosen uit de kast gehaald worden voor Sauerkraut Sonntag. Lange tafels en banken staan klaar voor een typische Duitse gemütliche sfeer. Uit de speakers klinkt hoempapa muziek, afgewisseld met schlagers en Duitse evergreens. Op de bühne verschijnen de Grenzland Kapel, Wir Sind Spitze, Marloez en DJ Ivar. 

Jaarmarkt met knipoog naar het verleden 

Slotstuk van de festiviteiten is de Sunte Mart’n moandag met jaarmarkt. Dit jaar al de 159ste editie! Om 08.00 uur is er voor jong en oud van alles te beleven in het centrum van Wierden. Beleef de koe handel van vroeger door middel van handje klap, zie hoe de klompenmaker uit Enter zijn ambacht uitoefent of ga de uitdaging aan in de escape room. In de straten staan kermisattracties en er is een agrarische belevingsstraat. De Kerspel is weer geheel gevuld door de Boeren Trots Wierden. Zij presenteren diverse eigen producten en daarbij is voor de kleintjes pony rijden mogelijk. Oude tijden herleven met het Rad van Avontuur en een Twentse rapt liedjes naar wens in het Twents. De markt is gratis te bezoeken en kijk voor het volledige activiteitenprogramma op 

www.suntemartn.nl

Sunte Mart’n is ook dit jaar mogelijk gemaakt dankzij een unieke samenwerking tussen onder andere de gemeente Wierden, Station KPN, Stichting Sunte Mart’n en Wandelvereniging Ambulare en niet te vergeten de vele vrijwilligers.

wanneer?

03 november 14:30

waar?

prijs

De ouderenmiddag g ‘veur oale leu' op vrijdag 3 november kost 7,50 euro.