The Overkill Festival
The Overkill Festival
Kunst en cultuur
The Overkill Festival
Game, kunst en film

The Overkill Festival moest last-minute verhuizen, maar gaat wél gewoon door in 2023. Het oude V&D pand aan de Korte Hengelosestraat in Enschede wordt de locatie van dit vijfdaagse indie-game, kunst- en filmfestival, van 15 tot en met 19 november.

Enschede
t/m 19 nov
18:00

De twaalfde editie van The Overkill Festival draait om het thema ‘the outburst of the digital swamp’. Op een speelse manier, waar avontuur en samenspel centraal staan, onderzoekt Sickhouse met dit thema de toekomst, zowel op digitaal als op sociaal niveau, met het (digitale) moeras als uitgangspunt.

Kunstenaars van binnen- en buitenland nemen hun intrek in het voormalige V&D pand, waar ze digitale kunstwerken, VR-installaties en experimentele performances tentoon zullen stellen.

LARP
Een groot onderdeel van deze editie is de LARP, Live Action Role Play, waarbij 15 deelnemers een avontuurlijk verhaal zullen spelen, gecreëerd door de Griekse kunstenaars Kostis Stafylakis en Theo Triantafyllidis.

De LARP zelf is uitverkocht, maar als bezoeker van het festival kan je op speelse wijze betrokken worden bij het verhaal, om zo ook bij te dragen aan dit avontuur.

VR, workshop en film
Andere artiesten en kunstenaars op het festival zijn onder meer Jakob Kudsk Steensen, een Deense kunstenaar die zijn VR installatie Liminal Lands exposeert. En Emily Koonce, een game designer uit Chicago die tijdens het Playful Friday programma een workshop geeft over hoe fysieke ruimtes een rol spelen in hoe we met elkaar omgaan, met behulp van een serie ‘folk games’.

De tevens Amerikaanse Harvey Rabbit is aanwezig op het festival om zijn film ‘Captain Faggotron Saves The Universe' te presenteren en een gesprek met het publiek aan te gaan.

Koffiemolen als controller
Het in Parijs gebaseerde Cookie Collective presenteert het voor the Overkill gecreëerde spel Tetardise waarbij een ouderwetse koffiemolen de controller is en studenten van de afdeling Creative Game Media Technology presenteren spellen die in opdracht van The Overkill zijn ontwikkeld.

Nieuwe locatie
Voor The Overkill Festival moest een nieuwe plek worden gevonden, nadat in de kortgeleden betrokken locatie van Sickhouse (in de oude brandweerkazerne in Enschede) betonrot werd gevonden. En dat is gelukt. Het monumentale pand aan de Korte Hengelosestraat in Enschede, beter bekend als ‘de oude V&D’, wordt de nieuwe locatie van het festival.

Het volledige tijdschema, artiesten, performances, kunstwerken en workshops zijn te vinden op www.theoverkill.nl

wanneer?

15 november 18:00

waar?

prijs

Het festival is gratis voor kinderen onder 16. Voor anderen zijn de prijzen als volgt: - Festival Pass (4 dagen): €35 (regulier) of €25 (studenten) - Single Day Pass (1 dag): €13 (regulier) of €10 (students) - Single Event Ticket: €7 (regulier en studenten)